Punca & Simptom Kerosakan Hard Disk

by Ayieblog on April 29, 2011

Assalamualaikum, salam sejahtera salam satu malaysia pertam-tama kali , bersyukur ayieblog masih diberi pinjam nyawa dan bernafas dimuka bumi Allah swt.

Ok agak lama ayieblog menyepi diri di dunia blogging :), maaf kerana kesibukan dan ilham untuk menulis entry selalu tergangu, maka tidaklah terupdate blog ini :), so pada kali ini ayieblog ingin berkongsi sedikit info berkaitan punca dan simptom kerosakan pada hard disk .

Apa itu hard disk?

Cakera keras (hard disk) merujuk kepada komponen yang digunakan bagi menyimpan data, yang terpasang di dalam komputer dan dapat menyimpan data dengan lebih banyak berbanding dengan penyimpan data mudah alih seperti cakera liut, cakera mini, CD-ROM, atau pita. Dibawah terdapat diagram komponen pada hard disk .

Punca kerosakan hard disk iaitu :

  1. Hard disk anda terjatuh atau pun terhempak object keras .
  2. Hard disk anda terlalu panas, berkemungkinan sistem pengudaraan pada casing anda kurang,ianya dipanggil overheat.
  3. Anda tidak shutdown sistem pengoperasian mengikut step yang betul, seperti komputer hang, anda terus mencabut cable bekalan kuasa.
  4. Kerosakan pada piring hard disk atau anda sering melakukan formatting.

Simptom-simptom kerosakan hard disk iaitu :

  1. Hard disk anda tiba-tiba terpadam sendiri.
  2. Hard disk anda berbunyi tek,tek, tek
  3. Data anda tiba-tiba hilang.
  4. Ketika anda transfer data keluar erorr i/o.

Ianya berkemungkinan kerana bekalan anda rosak ataupun bekalan kuasa tidak stabil, ataupun cable hard disk anda tidak rapat atau rosak.

Jika anda ingin mengembalikan data yang sedia ada pada hard disk rosak, anda boleh mencuba dengan setup os linux seperti ubuntu, fedora atau pupy linux dan melakukan backup data melaluinya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 21 comments… read them below or add one }

sharkielaz April 29, 2011 at 8:31 pm

tapi hard disk terus x dapat di detact lappy….boleh repair ke kalo cm tuh?

Reply

AyieBlog April 29, 2011 at 8:39 pm

@sharkielaz, boleh direpair tetapi kos agak mahal, kerana terpaksa bukak cakera piring hard disk and letak dalam satu mesin :).

Reply

wazy April 30, 2011 at 11:39 am

setakat ni aku jumpa hard disk yang menggunakan sata je bermasalah,kalau ide ok je

Reply

AyieBlog April 30, 2011 at 2:44 pm

@wazy, sata and ide aku pernah jumpa and terkena, kebiasaan akan keluar erro i/o problem lepas 2 bunyi tek,tek and mati sendiri :).

Reply

ira September 22, 2011 at 9:44 am

my problem plak dia ade kua tapi nak bukak x boleh..so what should i do? help

Reply

ayieblog September 22, 2011 at 1:48 pm

@ira, hard disk detect so nak bukak file tak dapat ker?? atau nak bukak local c or local d tak dapat?? sila jelaskan dengan lebih details :).

Reply

ira September 22, 2011 at 4:18 pm

aah hardisk dpt detect..tp ble nak bukak dia tulis “parameter is incorrect” . local F.. sori bab2 ni i x pndai sgt. nak li baru xmampu still student

Reply

Ayieblog September 23, 2011 at 3:13 pm

@ira, hard disk ada masalah pada device dia… try cabut connecter hard disk ide or sata.. lepas 2 pasang balik, nie laptop or desktop?

Reply

ira September 24, 2011 at 5:05 pm

@Ayieblog, ni laptop

Reply

keiy joe October 26, 2011 at 4:12 am

kalo cpu laptop….running nye tggi,tapi xde bkak ape2 apps…cmne plak?pnca nya mgkin sbb…laptop x shut down dgn btol…litar elektrik tbe2 putus…

Reply

AyieBlog October 26, 2011 at 7:42 pm

@keiy joe, bukan disebabkan itu berkemungkinan heatsink cooler anda kotor, or proseser anda kotor atau sistem pengudaraan anda kurang, atau terdapat virus … :)…

Reply

pearjal January 21, 2012 at 11:14 pm

salam…
aku nk tnye la,cmne nk wt laptop aku jatuh katil…then hard disk die prob…aku kuarkn hd 2 jd kn xternal,bler cucuk kt laptop or pc ln die xleh detect lngsg…vibrate pn x…cume led je mnyala…blh repair lg ke?at least dpt blk data dlm hd 2 pn jd la…kt mne tmpt yg blh wt?thnx byk2

Reply

Ayieblog January 25, 2012 at 11:44 am

Walaikumsalam, kalau macam 2 kau try run hard disk menggunakan os linux seperti ubuntu or order, kalau tak dapat jugak aku rasa data 2 dah tak leh diselamatkan, pasal cakera dia dah problem, kos nak dapatkan data 2 balik agak mahal :)..

Reply

vy August 5, 2012 at 9:35 pm

salam . sy x tau apa masalah laptop sy . tetiba je stuck kat home windows 7 xda paparan langsung. biasanya ada minta username n password. nothing can do. no option n whatever setting on the screen. just can see the white bird n leaves. i think there was a faulty at my hard drive or mother board. apa yg sy patut buat. klu saudara blh bantu sy dlm hal ini . tq .

Reply

Ayieblog August 9, 2012 at 10:57 pm

@vy, berkemungkinan windows anda ada masalah … try repair windows …

Reply

linda September 20, 2012 at 1:18 pm

kenapa laptop sy akan ade warning and die ckp windows has detected hard disk problem. so hard disk sy mmg betul2 rosak ke ape? n kalau rosak, tinggi ke kos repairnye?

Reply

Ayieblog November 24, 2012 at 6:46 am

@linda, yeep masalah hard disk :), kalau repair makan ratus atau ribu bergantung kepada kapasiti hard disk anda :).

Reply

lin November 23, 2012 at 11:01 am

Salam..boleh tnya x, bila on laptop dia akan loading window pastu kuar tulisan banyak2. Kena pilih nak bukak macamane.pastu lps pilih, dia akan loading balik window.benda sama berulang2.kenapa ya?problem hard disk jugak ke?tq.

Reply

Ayieblog November 24, 2012 at 6:47 am

@lin, sama ada setting pada bios atau windows ada ada masalah :), cuba repair windows :)

Reply

haikal December 25, 2012 at 2:40 am

assalamualaikum. nk tanya masalah pada lapitop saya ni. masa “ON” dia kuar harddisk error, dia suruh buat backup
setelah itu muncul press F1 to continou. so saya tkan F1 dia on mcm biasa. leh bgtau ker apa masalah dia?

Reply

Ayieblog December 25, 2012 at 6:46 am

@haikal, walaikumsalam hard disk anda problem, untuk mengambil langkap berjaga-jaga anda backup data terlebih dahulu, jangka hayat hard disk mungkin tidak lama akan corrupted

Reply

Leave a Comment

*
Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Previous post:

Next post: