Perisian CloneZilla

by Ayieblog on December 28, 2011

Assalamualaikum, Seperti anda semua tahu norton ghost adalah salah satu perisiain menyenangkan pada mereka ( juruteknik komputer ), dalam membuat backup data, recovery,restore juga clone hard disk ianya memudahkan kerja selenggaran sistem pengoperasian ( OS ), dimana menglibatkan kuantiti komputer yang banyak, bagi installasi sistem pengoperasian.

Disini aku kongsikan satu perisian seperti norton ghost iaitu CloneZilla yang pasti ianya memudahkan kerja dan perisian adalah percuma.

Kelebihan CloneZilla , petikan diambil dari halaman clonezilla.org

Clonezilla is an Opensource Clone System (OCS). Clonezilla, based on DRBL, Partition Image, ntfsclone, partclone, and udpcast, allows you to do bare metal backup and recovery. Two types of Clonezilla are available, Clonezilla live and Clonezilla SE (server edition). Clonezilla live is suitable for single machine backup and restore. While Clonezilla SE is for massive deployment.

Dengan menggunakan perisian anda anda dapat membuat backup os, recovery, restore mahupun clone hard disk, clonezilla tersedia dengan dua versi iaitu clonezilla live dan clonezilla SE ( server edition ).  Kegunaan clonezilla live  ianya digunakan untuk melakukan proses membuat partition baru atau hard disk clone,mahupun backup atau restore, manakala clonezilla SE ( server Edition ), digunakan untuk melakukkan clone partition atau hard disk pada jaringan.

Perisian ini  dalam bentuk live cd dimana format iso file atau zip. Anda dapat copy/burn ke dalam cakera optick. Kepada yang ingin menggunakan perisian ini sila ke halaman :.

http://clonezilla.org/downloads.php

Kepada yang sudah pernah menggunakan perisian ini anda boleh berkongsi info atau maklumat berkaitan di ruangan komen dibawah.. selamat menggunakannya…

sumber : CloneZilla.org

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 1 comment… read it below or add one }

alyrds July 19, 2012 at 12:11 am

Aku suka guna clonezilla…senang dr norton ghost. Paling best clone byk pc sekali gus :-)

Reply

Leave a Comment

*
Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Previous post:

Next post: