Apa Itu KVM??

by Ayieblog on May 26, 2012

Assalamualaikum dan salam sejahtera agak lama blog ini bersawang kini aku kembali berkongsi beberapa info yang berkaitan, seperti tajuk diatas apa itu KVM, mungkin ada dari kalangan anda sudah mengetahwi apa itu KVM dan apakah fungsinya.

So artikel kali ini, aku akan berkongsi berkaitan satu peralatan tambahan dimana melalui KVM ianya boleh menghubungkan 2 komputer tetapi hanya satu monitor digunakan, kebiasaan peralatan ini digunakan di bilik server dan seperti aku sendiri amat mudah dalam kerja menyelengarankan komputer.

Apa itu KVM?

KVM ianya diambil daripada K ( keybord ) , V ( Video ) manakala M ( Mouse ), dimana ketiga-tiga perkakasan ini berhubung diantara dua atau beberapa komputer, anda hanya perlu menekan butang yang terdapat pada swicth KVM, sesetengah KVM dilengkapi dengan peranti USB dan Speaker. Seperti gambarajah yang tertera dibawah.

Manakala dibawah adalah diagaram KVM switch .

Semuga apa yang dikongsi memberi manafaat bersama :), jika terdapat sebarang pertanyaan sila ajukan pada ruangan komen dibawah. Sumber http://en.wikipedia.org/wiki/KVM_switch

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

{ 2 comments… read them below or add one }

Mohd Isa June 14, 2012 at 3:16 pm

kira boleh guna banyak mouse, keyboard dan monitor la ye? klu monitor xpa lagi rasanya, tp klu mouse dan keyboard mcm gangguan je. benda run yg samakan?

Reply

Ayieblog June 15, 2012 at 2:49 am

@Mohd Isa, tapi aku punya kerja nak repair komputer senang, pasal pakai KVM kau tak payah guna banyak keyboard,moues atau monitor, sebenarnya .. hehehe

Reply

Leave a Comment

*
Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

Previous post:

Next post: